perjantaina, helmikuuta 03, 2012

Stardollin historia minun silmin

Kun turkulainen Liisa Wrang aloitti paperinukkejen piirtämisen netissä, hän tuskin arvasi millaiseen kultakaivokseen hän oli iskenyt. Vuonna 2004 Liisa perusti Paperdollheavenin, jonka etusivulla näkyi ainoastaan linkkejä erilaisiin nukkeihin. Piakkoin rekisteröityminen tuli mahdolliseksi, jotta käyttäjät pystyivät tallentamaan nukkejansa albumeihin. 
Stardollin etusivu - joskaan ei alkuperäinen niin VANHA

Vuonna 2006 Paperdollheavenin omistaja vaihtui, ja nimi muuttui Stardolliksi. Uusi ruotsalainen omistaja Mattias Miksche aloitti yhteisön kehittämisen, ja näin Stardolliin luotiin aluksi oma nukke, Medoll, ja nukelle Sviitti, joka kattoi yhden huoneen. Kuvaan tulivat myös Stardollin oma valuutta Stardollarit ja Superstar-jäsenyys, jolla sai palvelussa etuja.


"Tiesitkö, että alunperin käyttäjä sai 30/60 Stardollaria liittymislahjaksi, ja Superstar-jäsenyys maksoi 25 Stardollaria kuukaudelta!"

Superstar-jäsen sai ostella hienompia vaatteita ja huonekaluja, ja hän sai joka kuukausi Superstar giftin, jotka ovat todella harvinaisia. Mahdollisia valuutanostovaihtoehtoja olivat puhelin ja luottokortti. Stardollissa julkaistiin lähes alusta alkaen Stardoll Magazinea nimeltään The Show, jonka kohokohta oli ehdottomasti Covergirl. Voittaja sai ruusukkeen ja 25 Stardollaria. Toinen The Shown kohokohdista oli ehdottomasti kuukausittain vaihtuvat Hot Buys vaatteet, jotka olivat myynnissä vain rajoitetun ajan.

"Tiesitkö, että kaikissa Hot Buyssina esitellyissä vaatteissa ei ole Hot Buys tagia. Yksi tällainen esimerkki on DKNY:n Scuba -mekko"

Stardoll eli muutoksen aikaa, ja nukkejen pukeminen alkoi jäädä taka-alalle. Sviittiin tuli toinen huone, sillä alkuperäinen huone kävi pieneksi monelle käyttäjälle. Jossain vaiheessa 25 Stardollarin hinta Superstarjäsenyydestä kävi liian matalaksi, ja siirryttiin Superstarin tilausvaihtoehtoon. Kaupoissa oli huomattavasti pienempi valikoima, ja uutuuksia tuli vain harvakseltaan.


"Tiesitkö, että Stardollissa oli aluksi vain 8 kauppaa: Tingeling, VOILE, Fudge, Rio, Pretty in Pink, Stardoll, Folk ja Fallen Angel"


Pikkuhiljaa Sviitti laajeni, ja Starplaza esiteltiin. Stardollissa oli käytössä 1 Stardollar per day, joka tarkoitti käytännössä sitä, että sait kerran päivässä Stardollarin kirjautumisen yhteydessä. Alussa Stardollissa ei muita meikkejä ollut kuin kaupasta ostettavat tekoripset, ja huulten sekä "luomivärin" valinta painikkeista. Huulten väriähän voimme vieläkin muuttaa, mutta luomivärivaihtoehto otettiin pois Sephoran meikkien saapuessa Stardolliin.

"Tiesitkö, että Sviitissä oli alunperin vain yksi huone: tilan käydessa ahtaaksi, luotiin vasemmalle puolelle lisähuone. Jonkinajan kuluttua myös oikealle puolelle luotiin huone, mutta piakkoin se poistettiin käytöstä ja huoneet siirrettiin kahden alkuperäisen päälle nykyiseen muotoonsa. Siitä sviitti on pikkuhiljaa noussit pieneksi nukkekodiksi"


Aluksi sviiteissä pystyi valitsemaan teeman, jonka mukaan huoneen värit oli valittavissa. Esittelyyn tuli tietynlainen tausta valinnan mukaan. Alunperin teemat olivat alkuperäisten Stardoll huonekalukauppojen nimisiä: Minimalism, Kitcsh, Pretty in Pink, Folk, Glamour, Budding Love ja Fallen Angel.

"Tiesitkö, että interiorien ilmestyessä hinnat olivat 6-10 Stardollaria: kun vaihdoit huoneen taustan ensimmäistä kertaa, sinun piti odotaa 15 minuuttia sillä välin kun "Sviittiä uudistettiin". Onneksi tämä otettiin pois!"

Ensimmäinen näkymä DKNY:tä! Tsekkaa hinnat..!
Lyhyessä ajassa tapahtui paljon, ja ennen kuin huomasimmekaan kauppojen määrä alkoi lisääntyä. Ensimmäinen Real Brand kauppa DKNY julkaistiin, ja silloin julmetun kalliit hinnat pitivät ostajamäärät pieninä. Esimerkiksi nykyään n. 3000 stardollarin arvoinen edellä mainittu DKNY:n Scuba mekko maksoi aikoinaan vaivaiset 11 stardollaria!


Pahoittelen nyt hieman pätkivää muistiani. Jossain vaiheessa julkaistiin Starbazaar, jonka hinnat olivat aluksi 1-30 Stardollaria, johon Stardoll lisäs aina 1 Stardollarin välityspalkkion. Pian raja nostettiin 60 Stardollariin, ja siitä nykyiseen 500, jolloin otettiin käyttöön 10% palkkio. Samoihin aikoihiin julkaistiin Stardesign, jossa käyttäjien oli mahdollista suunnitella omaa muotiansa.

"Tiesitkö, että Stardollin alkuperäinen kieli oli Englanti. Ensimmäinen kieli, jolle Stardoll käännettiin oli Saksa, jonka jälkeen Stardoll on käännetty 25 eri kielelle!"


Sen jälkeen loppu on historiaa - uusia ominaisuuksia on esitelty tasaiseen tahtiin. Valitettavasti mitään mullistavaa uudistusta ei stardolliin ole saatu sitten Starbazaarin ja Stardesignin. Innolla odotamme, mitä tulevaisuus tuo tullessaan! ;-)

4 kommenttia:

 1. apua, sulla on aivan ihania postauksia!!
  odotan lisää, näitä on tylsyyden keskelllä ilo lukea.
  varsinkin tämä postaus, sekä tuo stailauspostaus olivat ihania! Lisää,lisää!
  en malta odottaa seuraavia. Ihme, ettei tällä blogilla ole paljon seuraajia. Koska tämähän on loistava!


  - T97_Always

  VastaaPoista
 2. Kiitos palautteestasi! :-) Yritän hieman tsempata postaustahtia.

  Fiandapie

  VastaaPoista
 3. Muistan ku chatin pysty laittaa kiinni! Sitä mulla on varmaan eniten ikävä, ellei sitten sephoraa:/

  VastaaPoista

Be polite /// Olethan kiltisti